Zingen in de Regen

…Of zoals Gene Kelly song  “I’m singing in the rain, just singig in the rain. What a glorious Feeling, I ‘m happy again…” .    

Ja, hij was straal verliefd en dan is alles mooi en fijn. Maar wat als je nog zeker 30 minuten door de polder moet fietsen met 3 kinderen en de eerste dikke druppels komen al naar beneden? Dan heb je niet zo veel zin om te zingen. Of toch wel? Ik moest iets. Dus heb ik terwijl we klets nat regenden het hele arsenaal aan ‘Kinderen voor Kinderen’ nummers wat ik maar kon verzinnen, luidkeels gezongen.  “Op een onbewoond eiiiiiiiiiland, zijn alle dagen fijn..”. En het helpt! Al waren we doorweekt en koud, de tocht verliep zonder noemenswaardig miepen en met een voldaan gevoel bereikten we de thuishaven. 

 

De voordelen van muziek maken en met name zingen zijn al jaren bekend;  het houdt ons  mentaal scherp,  lichamelijk actief, helpt opgekropte emoties en stress los te laten en geeft ons kracht.  En nee, een lied op de radio mee zingen zal niet meteen al je problemen oplossen, maar in dat moment zet het je hart open en maakt het de weg door deze woelige tijd een beetje fijner.   

Ik roep niet dat we allemaal op zangles moeten, nee ik roep dat we allemaal zouden moeten zingen! Onze stem gebruiken, de vibraties door ons lijf voelen, die longen aan het werk zetten, en zo voor ons lichaam en geest zorgen. 

Dus wacht niet tot je het gevoel krijgt om te willen zingen, doe het gewoon! Neurie je lievelingsliedje van vroeger terwijl je staat te koken, zing terwijl je wandelt met de hond, ga lekker los terwijl je over de dijken fietst. Niemand die je hoort of oordeelt. En wat als ze het wel horen? Hoe mooi is het om iemand uit je huishouden een melodietje te horen hummen of buiten iemand te horen genieten van uitademen met emotie. Mijn oma zong altijd, de hele dag door. Geen grote aria’s  maar de hele dag werd gedragen door haar melodietjes.  Voor mij nu een prachtige herinnering.

En nee, op het moment kunnen we niet in koren samen zingen maar nog steeds, zorg voor jezelf door dat liedje te hummen, brommen of zingen. Het gaat niet om wat of hoe je zingt, maar DAT je zingt!

Hester Visscher