Biografie

Ik ben geboren en getogen in Brabant als nummer 4 in een gezin van 5 met twee lieve ouders die gelukkig een platenkast vol prachtige muziek hadden. Op zondag klonk er klassieke muziek, door de weeks varieerde het van Queen tot Doe Maar en de Dolly Dots. En ook de musicals van dat moment zoals Jezus Christ Super Star en Evita, waren in de platenkast te vinden. Daarnaast danste ik al vroeg bij de locale balletschool. Mijn eerste rol; kuikentje. Ik kan me het nog herinneren, wat een genot; dat theater, de kleedkamers, de coulissen, de lampen, de energie en spanning en dat grote zwarte gat waar je in keek als je stond te dansen...ik was verslaafd. Vanaf dat moment was het hoogtepunt waar ik naartoe leefde de 2-jaarlijkse voorstelling van balletschool Ine van Rogen.hester003

 

Als tiener zong ik graag maar was veel meer met dans bezig. Klassiek ballet was nog steeds mijn grote liefde. Maar helaas genoot klassiek ballet niet zo van mijn gebrek aan uitdraai, souplesse en mijn Hollandse vrouwlijke vormen dus daar zat geen toekomst in. Maar door al het optreden had die theater-besmetting mij alleen maar meer te pakken gekregen. Zo erg zelf dat twee jaar verpleegkunde studie, 4 jaar communicatie studie en een baan als PR manager het niet de kop in konden drukken.  Het leven is een bijzonder iets, op het moment dat ik niet meer wist hoe verder qua loopbaan en ik mij open stelde voor...nou ja...het universum, werd Ik gespot tijdens een dans voorstelling en mocht ik beginnen aan de Vocal and Dance Academy in Den Haag. Inmiddels had ik wel wat zanglessen gehad (goh, kun je ook in je spreekstem zingen??) maar eigenlijk had ik nog geen benul waar ik mee bezig was. Ja, een verhaal vertellen, iemand anders worden op het toneel, daar draaide het voor mij om. De VDA met docenten YvonJane van Leeuwen en Marc Dollevoet was een rollercoaster van leren. In 3 jaar tijd werd mij op bevlogen gepassioneerde en zeer intensieve manier bijgebracht wat er in basis nodig is in dit vak. Zeker niet altijd makkelijk maar lessen die ik voor altijd bij me draag. afstuderen

 

En dan de wijde wereld in en een baan zien te krijgen. Dat viel niet tegen, zeker daar ik al 27 was en toch nog niet echt scherp had waar mijn kracht lag als artiest. Ben ik een zangeres, een actrice of een danseres? Het hokjes denken hield mij tegen zie ik nu. Wat kun je het beste doen in zo'n situatie? Alles aanpakken, een paar keer flink je neus stoten en vooral jezelf blijven ontwikkelen. Zo ontdekte ik vanuit musical het muziektheater, chansons en easy-listening muziek. Zo ben ik ook gestart met het zelf maken van producties. Eerst een kleintje van 20 minuten, Wie de Schoen past....,  en de reacties waren goed dus dan gaan we door. Ik was net 30 geworden dus het volgende programma kwam als vanzelf boven drijven; Shit! 30.  Het verhaal vertellen aan de hand van tekst, dans en muziek, juist die mix en daar een mooi evenwicht in vinden boeit me en ging me goed af.

Flyer De Artiest page 001schoenpasttrekkemaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tegelijkertijd werd ik gevraagd lessen te geven en ben ik het doceren in gedoken. Prive zanglessen en musicallessen op een balletschool. Erg mooi en leerzaam om te doen maar achteraf gezien naast mijn werk als zangeres, een parttime baan om de huur te kunnen betalen en het krijgen van kinderen wat veel. Vandaar dat ik na kind nr. 2 gestopt ben met het wekelijks geven van lessen.

En wederom, het leven is dat wat er gebeurd wanneer je plannen maakt. Want op het moment dat ik dacht "en nu" kwam London College of Music langs. Of eigenlijk twee fantastische docenten Astrid Radoes (drama) en Scott Harrison (zang) die hun krachten bundelden en speciale Engelse muziektheater opleiding naar Nederland haalden. Een hele nieuwe wereld van studeren ging voor me open; volledig gebaseerd op het verhaal. Verhaal eerst, muziek en stem daarna omdat de stem voortkomt uit het verhaal. En verdiep je eens in de schrijvers, de history en de maatschappelijke achtergrond van dat moment. Deze geschiedenis nerd bloeide weer helemaal op. Zo zelfs dat ik samen met muzikant Rik van der Sanden het theaterprogramma (On)bekend en Bemind heb gemaakt, over de musical pareltjes in het heden en verleden die wij hier in de Nederlandse theaters amper te zien krijgen. 

 onbekend en bemind

Na mijn diploma behaald te hebben uitvoerend muziektheater bij LCM en de realisatie dat ik in mijn 'ik-moet-toch-een-regulier-hypotheek-inkomen-baan' echt ongelukkig begon te worden, heb ik het leven zelf maar een fikse draai gegeven.  

If you don't get lost, You'll never find a new route  

Ik ben gestopt bij mijn vaste baan en ben mijn droom gaan realiseren; een eigen plek voor doceren en creeren; Zanghuis Hester. Een sprong in het diepe maar het klopt. Het voelt als tuiskomen om nu al mij energie en tijd te stoppen in datgene waar ik zo gelukkig van wordt, verhaal vertellen, muziek, zingen en bovenal doceren. Met als eerste Nederlandse het University of West London-London College of Music 'Teacher diploma' en 'Teacher Associate degree' op zak voel ik me vereerd dat ik dit mag doen. Prive zanglessen geven, op diverse locaties musical- en theater lessen verzorgen voor kinderen en volwassenen, naschoolse theater activiteiten geven voor Muzelinck en Theater De Lievekamp, en sinds juni 2020, samen met Marielle Peppelenbosch de trotse dicenten van onze eigen Musical school Werk In Uitvoering_100% Musical En daar naast nog presenteren en uiteraard zelf ook heel veel zingen!

 

Zanghuis Hester; een plek waar ik mensen hopelijk zichzelf kan later ervaren, de energie van zingen kan laten voelen en de schoonheid van een verhaal vertellen naar voren komt.  Ik heb in al deze jaren geleerd dat zingen rust op 3 peilers;  rust, zingen vanuit het hart en met humor.

Een delicaat balans van ontspannig en inspanning, hetzelfde als welke we ook in ons dagelijks leven nodig hebben. Daarom gaan de lessen niet alleen over techniek en interetatie maar vlecht ik ook elementen van yoga in de lessen, om die balans en geaardheid te vinden en ervaren.

Ik ben nog steeds niet klaar op mijn tocht van leren en studeren, want een goede docent is ook nooit klaar met zelf leerling zijn.

Waarom ben ik zo blij dat ik nu full-time als docent kan werken? Omdat dit is wat mijn leven zin geeft. Mensen iets geven, kennis, een goed gevoel of nieuw vertrouwen en energie, dat maakt voor mij de dag goed. En dat dat met het meest magische medium ooit, muziek, kan…….wow!

 

Liefs,

Hester

9148 klein